top of page
Search
  • Writer's pictureLuova Teknovisio

13. Tunteiden tunnistaminen (engl. emotion tracking)

Updated: Dec 28, 2021

Tekniikka, jonka avulla voidaan tunnistaa tekstistä, äänestä, videosta tai keskustelusta käyttäjän tunnetiloja ja esim. vahvistaa tai lieventää koettua tunnetta. Esimerkiksi kasvojen ilmeet voivat olla joko makro- tai mikroilmeitä. Makroilmeet ovat paljain silmin havaittavia noin 0,5–4 sekuntia kestäviä ilmeitä, kun taas mikroilmeet ovat sitä lyhyempiä ja usein tahattomia. Mikroilmeisen havaitseminen on paljain silmin lähes mahdotonta.


Molempia voidaan havainnoida tekoälyn avulla. Yksi kyseistä teknologiaa tarjoava yritys on amerikkalainen Affectiva, joka on lanseerannut termin tunnetekoäly. Sitä käytetään kuvaamaan tekoälyn avulla tunnistettuja kasvojen ilmeitä ja niihin liitettyjä tunteita.


Affectiva hyödyntää standardoitua kasvojen koodausjärjestelmää (FACS), jota varten kuvataan ihmisen kasvoja, josta ohjelmisto tunnistaa kasvoista kolmisenkymmentä mittauspistettä. Mittauspisteiden avulla voidaan tietyin varauksin päätelmiä, että mm. havaittu hymy lisää epätodennäköisyyttä pelkoon, suruun, inhoon tai ylenkatseeseen.


Esimerkkejä:


Create unrivaled interactive videos triggered by viewer's emotions.

How emotion-tracking A.I. will change computing as we know it

5 companies that want to track your emotions


Lisätietoja


https://en.wikipedia.org/wiki/Emotion_recognition

https://www.noldus.com/applications/emotion-analysis

https://www.morphcast.com

https://fortune.com/2020/08/22/emotion-sensing-tracking-technology-apps/

https://www.digitaltrends.com/cool-tech/rise-of-emotion-tracking-tech

Screenshot from https://www.wired.com/2007/07/emotion-recognition-software-knows-what-makes-you-smile/Jätä kommenttisi alle

Kirjoita alle ideasi kyseisen teknologian hyödyntämisestä/soveltamisesta seuraavan kahden vuoden aikana

23 views
bottom of page